"MÁTE ŠTĚSTÍ ŽE JDEM ZROVNA KOLEM"

PLÁN AKCÍ NA LEDEN 2018

1. ledna 2018 v 19:46 | Valda |  Plány akcí PPP

NEDĚLE 7.LEDNA - HORNÍ ŠTĚPÁNOV - PROTIVANOV
Jedeme z autobusového nádraží v Prostějově ze st. č.6 v 7:45 do Horního Štěpánova (8:47). Jdeme přes Kořenec (kafíčko na golfáči) a meteoradar Skalky do Protivanova (restaurace Gril Tour). Trasa má 15 km. Autobus zpět nám jede v 15:50.
Odkaz na trasu: https://mapy.cz/s/2i29r
8 turistů PPP. 15 km.

NEDĚLE 14.LEDNA - NA BĚŽKY NA PAPRSEK
Sněhové podmínky by se měli podle předpovědi během příštího týdne výrazně vylepšit. Sraz běžkařů v 7: 25 na hlavním nádraží v Prostějově. Vlak do Ostružné jede v 7:35 - příjezd 9:29, vlak zpátky nám jede 15:29 nebo až 17.29.
13 běžkařů PPP, 20 km.

PONDĚLÍ 15.1.2018 - LEDOVÉ SOCHY NA PUSTEVNÁCH
Sraz na nádraží v 5:50, jedeme v 6:00 do Rožnova pod Radhoštěm (8:45 - přestup Olomouc, Val.Mez.), pak ještě v 9:20 autobusem do Prostřední Bečvy, rest. Zavadilka. Jdeme po modré, po zelené a po žluté k Radegastovi, odkud sejdeme na Pustevny. Po prohlídce ledových soch sestoupíme po modré do Trojanovic a pak po červené dojdeme do Frenštátu na vlak ve 14:44 nebo 16:39 (přestup Val. Mez., Olomouc), trasa 15 km. Z Trojanovic je možné jet autobusem ve 14:28, 15:00, 16:10 - trasa 10,5 km...
8 dam PPP, 17 km.

NEDĚLE 28.LEDNA - OTASLAVICE - OBROVA NOHA A ÚDOLÍ BRODEČKY
Jedeme z autobusového nádraží v Prostějově ze st. č.8 v 10:15 do Otaslavic. Trasu jsem naplánoval kolem zříceniny věže Otaslavického hradu, místního kostela, skálního útvaru Obrova noha do údolí potoka Brodečka, do Kobylniček, na kopec Kozlének 336 m.n.m. a přes hradiště Obrova noha zpět do Otaslavic (Pizzerie Řehulka)a pak na autobus v 16:43.
Odkaz na 13 km trasu: https://mapy.cz/s/2i2s9

PONDĚLÍ 29.1.2018 - TRADIČNÍ PULČÍNSKÉ VODOPÁDY
Sraz na nádraží v 7:25, jedeme v 7:35 do Vsetína (přestup Olomouc) a pak v 10:00 autobusem do Zděchova. Jdeme po modré přes sedlo Radošov k ledopádům. Dál pak půjdeme podle počasí buď přes skály nebo pod skalami do Pulčína a dál po žluté do Horní Lidče na vlak v 16:39. Trasa 12 km...
 

PLÁN AKCÍ PPP NA PROSINEC 2017

27. listopadu 2017 v 14:37 | Valda |  Plány akcí PPP
PÁTEK 1.12.2017
ROZSVÍCENÍ STROMEČKU
Letos se bude v Prostějově na nám. TGM rozsvěcovat vánoční stromeček v pátek 1.12. od 17 hodin, určitě se řada z vás akce zúčastní. Zpívat bude talentovaný mladý zpěvák, známý z Česlo Slovensko má talent 2011, Pavel Callta. Budeme stát u DESI a tak se zastavte, můžeme si dát společně punč.

SOBOTA 2.12.2017
TRADIČNÍ ADVENTNÍ SVAŘÁČEK NA JEŽÁKU
Jedeme autobusem do Vícova. Jede z aut. st. v 8:25 (st.11) a z Krasické 8:33. Z Vícova půjdeme na Ježův hrad, kde budeme dělat oheň a ochutnáme si nevzájem svařáčky (punče). Přes Hamry, Žárovice a Soběsuky můžete dojít cca 10 km do Plumlova na autobus (14:57) a nebo kolem přehrady až do Prostějova cca 16 km.

ČTVRTEK 7.12.2017
ÚDOLÍM SITKY
Akce dámského klubu. Sraz na hl. nádraží v Prostějově v 7:50, jede se v 8:00 do Olomouce a v 8:47 autobusem do Huzové, mlýn. Po CT 6106 údolím říčky Sitka se dojde do Dolního Žlebu a pak po zelené tur. zn. do Šternberka. Ve vánočně vyzdobeném městě bude ochutnávka punče. Vlaky zpět jedou ze Šternberka 14:58 a každou další hodinu. Trasa má 15 km a je skoro pořád z kopce.

NEDĚLE 10.12.2017
VÁNOCE NA ZÁMKU TOVAČOV
Na krásnou vánoční akci vás již tradičně zvu na zámek do Tovačova. Tématické prohlídky zámku doplňuje bohatý vánoční jarmark s rukodělnými produkty. I letos nás na závěr pozvala na kafíčko a něco sladkého k sobě do chaloupky Jarmilka. Pojedeme auty. Sraz bude v 9:30 u Penny a nebo v 10:00 přímo u Jarmilky před domem.
Kvůli přepravě dejte vědět do středy 29.11. v komentářích kdo máte o akci zájem.

NEDĚLE 17.12.2017
VÁNOČNÍ TRHY V OLOMOUCI
Do Olomouce na Vánoční trhy pojedeme vlakem z Prostějova hl. n. ve 14:35, sraz 10 minut před odjezdem. V tento den jsou v rámci doprovodného programu na hlavním pódiu od 15 hod. GOSPELOVÉ PÍSNIČKY a od 18.hod JOJO BEND. Vlaky do Prostějova jedou 18:33, 19:06, 19:33, 21:06, 21:33.

ÚTERÝ 19.12.2017
PŘEDVÁNOČNÍ VYCHÁZKA V OKOLÍ OLOMOUCE
Akce dámského klubu. Sraz na nádraží v Prostějově je v 8:25, jede se do Hluboček (přestup v OL). Jde se po žluté směr Pohořany, přes vodopád pod Vráblem. Z Pohořan po červené na vánočně vyzdobený Svatý Kopeček. Od kostela dolů do Samotíšek na MHD do centra Olomouce na vánoční trhy. Trasa má 12 km, převýšení 400 m. Vlaky zpět do Prostějova jedou z Olomouce 15:33, 16.33, 17:06 atd....

NEDĚLE 24.12.2017
OTUŽILCI NA PŘEHRADĚ
Akce začíná ve 12:00 pod výpustí. Kdo by se chtěl na přehradu projít na Štědrý den pěšky od Splávku tak vyrážíme v 10:30.

PÁTEK 29.12.2017
ZIMNÍ VÝSTUP NA KELČSKÝ JAVORNÍK
Sraz v 8:30 u Penny. Jedeme auty na Tesák. Po žluté jdeme na Jehelník a po zelené k rozhledně na Kelčský Javorník, kde rozděláme oheň. Dál po zelené a žluté do Rosošné a po červené zpět na Tesák. Trasa má 14 km. Na akci je potřeba se předem nahlásit v komentáři do 27.12.

NEDĚLE 31.12.2017
SILVESTROVSKÝ VÝSTUP NA CHLUM NA ZÁHOŘÍ
Sraz turistů v 10 hodin Na Splávku. Na Chlumu budeme dělat poslední oheň v roce 2017. Trasa cca 10 km.

Na prosincové akce PPP zve ValdaÚžasný
PS:
V neděli 3.12.2017 organizují turisté z KČT Smržice na Velkém Kosíři v době od 10-13 hodin Mikulášskou nadílku. Přítomen bude Mikuláš, Anděl a 2 čerti. Můžete přijít i když nejste členi klubu a přivést děti a vnoučata. Dárkové balíčky si ale musíte přinést vlastní. Klub je zajišťuje jen pro ratolesti svých členů.

Památník V. Panoše

14. listopadu 2017 v 11:38 | Valda |  Turistická všehochuť
V objektu bývalé Dětské ozdravovny ve Vojtěchově se nachází zajímavá pamětní deska věnovaná geografu a krasologovi Vladimíru Panošovi, který stál u zrodu léčebné metody zvané speleoterapie.
Doc. RNDr. Vladimír Panoš, CSc. byl speleolog, vysokoškolský učitel, válečný letec RAF. Významná postava české i světové speleologie. Zakladatel dětské speleoterapie - léčba dýchacích obtíží pobytem v jeskyních.

Po válce se věnoval geografii a zejména speleologii, v níž se stal světově uznávanou kapacitou. V letech 1956 až 1968 pracoval v Brně v Kabinetu pro geomorfologii ČSAV. V letech 1968 až 1974 působil na Katedře fyzické geografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Poté se vrátil do Brna na univerzitu, kde se v roce 1975 habilitoval. Je autorem a spoluautorem na 300 studií a pojednání. Jeho poslední velká práce věnovaná celoživotnímu výzkumu vyšla na Slovensku s názvem Karsologická a speleologická terminologie - výkladový slovník. Byl také spoluautorem projektu CHKO Litovelské Pomoraví.
V roce 1965 stál u zrodu Mezinárodní speleologické unie při UNESCO, jejíž byl v letech 1969 - 1977 a 1981- 1985 viceprezidentem. Od roku 1978 byl předsedou České speleologické společnosti. Zabýval se vývojem krasových oblastí jednak teoreticky, jednak i prováděl i praktický výzkum. Jím vedená skupina objevila systém Jeskyní Míru v Javoříčských jeskyních. V období 1964 - 1965 a 1979 - 1980 se zabýval výzkumem krasu na Kubě.

Ještě jedna zajímavost: Po zavření českých vysokých škol v roce 1940 uprchl přes Švýcarsko a severní Afriku do Anglie. Vstoupil dobrovlolně do britského královského letectva, byl navigátorem u bombardovacího letectva u RAF. Během bojů utrpěl vážné zranění.

Zdroj: wikipedie
Odkaz na další zajímavý článek o prof. Panošovi najdete zde

 


OTESTUJ SI SVÉ ZNALOSTI

10. listopadu 2017 v 16:05 | Valda |  Turistické hádanky
1.Na kterém vodním toku najdete Rešovské vodopády?
A. Tvrdkovský potok
B. Huntava
C. Oslava

2. Které z níže uvedených jezer nepatří k pěti ledovcovým jezerům na české straně Šumavy?
A. Plešné
B. Laka
C. Roklanské
D. Prášilské
E. Černé
F. Čertovo

3. Rouhledna u Drnovic na Vyškovsku se jmenuje?
A. Pacholík
B. Chocholka
C. Chocholík

4. Kde najdete Mumlavský vodopád ?
A. Krkonoše
B. Jizerské hory
C. Šumava

5. Monumentální památník mezi Tovačovem a Dubem nad Moravou uctívá památku obětí které války?
A. Rakousko - Pruské
B. I. světové války
C. Napoleonských válek


6. Soutok řek Moravy a Bečvy se nachází u obce?
A. Troubky
B. Lobodice
C. Citov


7. Větrný mlýn osazený tzv. Halladayovou turbínou se nachází na Drahanské vrchovině v obci?
A. Rychtářov
B. Studnice
C. Ruprechtov


8. Skalní útvar zvaný Zkamenělý zámek (též. zříc. Hradu Bránky) u Javoříčka se nachází v údolí kterého potoka?
A. Šumice
B. Pilávka
C. Špraněk

9. Velký kotel v CHKO Jeseníky se nachází pod vrcholem?
A. Velký děd
B. Vysoká hole
C. Velký Máj

10. Nová Bezručova chata KČT se nachází na Lysé hoře, jaká je nadm. výška královny M-S Beskyd?
A. 1323 m.n.m.
B. 1491 m.n.m.
C. 1276 m.n.m.

SESTAVIL Úžasný VALDA



SPRÁVNÉ ODPOVĚDI: 1B, 2C, 3C, 4A, 5A, 6A, 7C, 8C, 9B, 10A

Hrádek Kunzov

4. listopadu 2017 v 7:36 | Valda |  Turistická všehochuť
Kunzov si nechal postavit v letech 1907-08 významný hranický továrník Antonín Kunz. Ten začal své podnikání v roce 1883, když založil v Hranicích továrnu na pumpy a vodovody. Továrník Kunz byl povahou velký romantik a často se stylizoval jakožto novodobý kapitalista do role středověké šlechty. Svou hlavní residenci měl továrník v Hranicích, kde si vybudoval honosnou novobarokní vilu. Kunzov měl být letním sídlem jeho rodiny. Dlouho si jej však továrník Kunz neužil, již roku 1910 umírá.

Objekt patřil soukromému vlastníku, kterým byla pražská společnosti Rent Building Plus, byl v roce 2007 zapsán na seznam nemovitých kulturních památek. Není bez zajímavosti, že společnost, která nechala objekt chátrat, se zápisem na seznam památek nesouhlasila.

Dnes má Kunzov nového majitele. Stal se jím od června 2008 nizozemský stavitel Joost Noordam. Památku opravuje a chce se na hrádku i s rodinou usídlit. Chtěl by hrádek uvést do původního stavu, včetně zrestaurování soch na nádvoří.

Stavba, která jakoby z oka vypadla pohádkovým hradům, se nachází při silnici z Hrabůvky do Radíkova na Přerovsku, přibližně v půli cesty mezi nimi.

Další články


Kam dál